ΑΡΩΝΙΑ

Φεβρουαρίου 2015 – Αναστασία Σιάνου MSc  Αγροχημεία και Βιολογικές Καλλιέργειες Τεχνολόγος Γεωπονίας

  Κοινό όνομα Αρώνια (black chokeberry) ανήκει στην οικογένεια Rosacceae. Η Αρώνια είναι πολυετής θάμνος, αργής ανάπτυξης, φυλλοβόλος που φτάνει σε ύψος έως 2,5 μέτρα. Φυτεύεται τόσο σε ορεινές όσο και σε ημιορεινές περιοχές αφού είναι ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αντέχει από +40ο C έως -20ο C.

Τα φύλλα της είναι απλά σκούρα πράσινα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο κοκκινίζουν. Τα άνθη είναι μικρά με πέντε πέταλα και πέντε σέπαλα. Ο καρπός της κάνει την εμφάνισή του από τον Οκτώβρη έως τον Δεκέμβρη. Το χρώμα του είναι μαύρο.

Η καλλιέργειά της γίνεται τόσο για καλλωπιστικούς λόγους όσο και για τροφή. Ανήκει στην κατηγορία των “Super Food”. Οι καρποί λοιπόν μπορούν να φαγωθούν είτε να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή κρασιού, μαρμελάδων, παγωτού, χυμών κ.α.  Έχει ιδιότητες αντιοξειδωτικές και ευνοεί την καλή υγεία.

Η Αρώνια είναι ένα εύκολο καλλιεργητικά φυτό αφού αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη από αμμώδη έως αργιλώδη. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι ανά 1,2m σε σειρά και μεταξύ των δύο σειρών ανά 2,5m. Στο στρέμμα φυτεύονται 230 φυτά.

http://cropscience.gr/sites/default/files/pictures/aronia.jpg http://cropscience.gr/sites/default/files/pictures/images_3.jpg http://cropscience.gr/sites/default/files/pictures/aronia-rohwaren-1.jpg

ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%B9%CE%B1

http://www.fytoria-konstantinidi.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=252:%CE%B1%CF%81%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1

http://www.antemisaris.gr/product.aspx?iid=12391