ΛΕΠΙΔΟΠΤΕΡΑ

Οι προνύμφες διαφόρων ειδών λεπιδοπτέρων  (πεταλούδων), προκαλούν ζημιές σε φυτά κυρίως διατρεφόμενες από το φύλλωμα αλλά και σε μερικές περιπτώσεις ανοίγοντας στοές σε καρπούς και βλαστούς ή ακόμα και στις ρίζες. Μερικά είδη είναι αρκετά επιλεκτικά και προσβάλουν μόνο ένα είδος φυτού ή φυτά μιας μόνο οικογένειας, ενώ άλλα  είδη έχουν ευρύ φάσμα ξενιστών. Σε σοβαρή προσβολή μπορεί να προκληθεί αποφύλλωση ολόκληρου του φυτού. Σε λιγότερο σοβαρές προσβολές η παραγωγή είναι μειωμένη, ενώ οι καρποί χάνουν την εμπορικότητά τους λόγω της υπάρξης προνυμφών μέσα σε αυτούς. Άλλα είδη προκαλούν μετασυλλεκτική ζημιά, διατρεφόμενα σε αποθηκευμένα προϊόντα όπως σπόρους ή αποξηραμένους καρπούς.

Τα ακμαία θηλυκά εναποθέτουν αυγά μονωνομένα ή σε ομάδες, ανάλογα με το είδος, συχνά επιλέγοντας προσεκτικά το φυτό ξενιστή. Τα αυγά εκκολάπτονται και οι μκροσκοπικές προνύμφες ξεκινούν αμέσως να τρέφονται. Τα συμπτώματα στα φύλλα ποικίλουν και εξαρτώνται από το είδος, το μέγεθος της προνύμφης και τον τρόπο με τον οποίο διατρέφονται (μόνες τους ή σε ομάδες). Οι μκρής ηλικίας προνύμφες διατρέφονται από το κάτω μέρος του φύλλου αφήνοντας την εντύπωση διάφανου παραθύρου. Οι μεγαλύτερης ηλικίας προνύμφες τρώνε το φύλλο από την κορυφή, αφήνοντας συνήθως το κεντρικό και τα υπόλοιπα νεύρα άθικτα. Μερικά είδη τρώνε και τα νεύρα. Οι προνύμφες που καταναλώνουν φύλλα μπορεί να επιτεθούν και σε καρπούς καθώς μεγαλώνουν σε μέγεθος. Συνήθως τα περιττώματα, μοιάζουν με μαύρα σφαιρίδια, καταμαρτυρούν την παρουσία προνυμφών λεπιδοπτέρων.

Μερικά είδη, συνήθως μικρού μεγέθους προνύμφες, προφυλάσσονται συστρέφοντας τα φύλλα ή τα πέταλα ανθέων και καλύπτοντάς τα με μετάξι. Τα είδη αυτά είναι δύσκολο να κταπολεμηθούν, ενώ μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε καλλωπιστικά φυτά.

Ωφέλιμα για την καταπολέμηση των λεπιδοπτέρων

Trichogramma brassicae

Podisus maculiventris (*NAFTA μόνο)

Bacillus thuringiensis

Το γενικό αρπακτικό Orius spp. διατρέφεται με προνύμφες λεπιδοπτέρων, αλλά δεν μπορεί να τις ελέγξει επαρκώς.

Το παραπάνω άρθρο αναδημοσιεύεται από τον ιστότοπο http://www.anthesis.gr με την έγκριση της ANTHESIS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Nemasys C 50

Nemasys C 250