ΣΜΕΟΥΡΟ

Φεβρουαρίου 2015

Αναστασία Σιάνου MSc  Αγροχημεία και Βιολογικές Καλλιέργειες Τεχνολόγος Γεωπονίας

Το σμέουρο (ή φραμπουάζ) με επιστημονική ονομασία Rubus ideaus είναι πολυετές άγριο φυτό και το υπέργειο τμήμα του είναι διετές. Τα φύλλα είναι απλά πτεροειδή ή σύνθετα παλαμοειδή ενώ τα άνθη του είναι λευκά ή ρόδινα πενταμερή. Ο καρπός του μπορεί να έχει λευκό, κίτρινο, κόκκινο, ή μαύρο χρώμα και παρουσιάζει ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον επειδή είναι βρώσιμος.

Τα σμέουρα, μονόφορα ή δίφορα και φθινοπωρινά είναι μία καλλιέργεια που διαρκεί τουλάχιστον 10 χρόνια και το μόνο που απαιτεί είναι υποστύλωση, για να έχει καλό αερισμό και τακτικό πότισμα. Πρέπει να φυτεύονται σε απόσταση, διασφαλίζοντας τον καλό αερισμό τους αλλά και την τυχόν προσβολή ασθενειών. Τέλος πρέπει να φυτεύονται κατά την φορά του ανέμου ώστε να στεγνώνουν γρήγορα τα φύλλα μετά τη βροχή.

Αναπτύσσονται τόσο σε υπαίθριες καλλιέργειες όσο και σε θερμοκηπιακές. Ενώ δεν πρέπει να καλλιεργείται σε εδάφη που πριν υπήρχε καλλιέργεια μηλιών, σταφυλιών, φράουλων ή σμέουρων γιατί προσβάλλονται από μια κοινή ασθένια τον «καρκίνο του λαιμού».

http://cropscience.gr/sites/default/files/pictures/smeoyro1.jpg http://cropscience.gr/sites/default/files/pictures/rubusfruticosussm.jpg http://cropscience.gr/sites/default/files/pictures/kal_smeoura_01-586x236.jpg