ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑΣ

Φεβρουαρίου 2015 – Θωμάς Αρμπιλιάς Τεχν. Γεωπονίας

Για την σωστή ανάπτυξη του χλοοτάπητα είναι απαραίτητη η καλή εδαφική δομή, η υγιής ανάπτυξη των ριζών και το κατάλληλο κούρεμα. Ο χλοοτάπητας αποτελείται από διαφορετικές ποικιλίες φυτών, τα οποία μέσω του ριζικού τους συστήματος λαμβάνουν το νερό και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ο σωστά αναπτυγμένος χλοοτάπητας απαιτεί καλό πότισμα και κατάλληλη λίπανση, για αυτό και χρειάζεται να εμπλουτίζεται διαρκώς με χούμο και θρεπτικά συστατικά.

ΓΕΝΙΚΑ

  • Οι καλύτεροι μήνες για τη νέα σπορά είναι από το Μάρτιο μέχρι το Μάιο και από τα μέσα Αυγούστου έως αρχές Οκτωβρίου.
  • Απαιτείται κατάλληλη προετοιμασία του εδάφους. Απομάκρυνση ζιζανίων, υπολείμματα ριζών ή φυτών προηγούμενων καλλιεργειών και ελαφρά αναμόχλευση του εδάφους.
  • Βελτίωση της ποιότητας του εδάφους. Η μέτρηση του pH είναι απαραίτητη αφού θα μας οδηγήσει  στις κατάλληλες ενέργειες. Για παράδειγμα με έναν απλό μετρητή pH μπορούμε να διαπιστώσουμε την οξύτητα του εδάφους και σε περίπτωση που είναι όξινο να προσθέσουμε ασβέστιο. Όταν το χώμα είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά εμπλουτίζουμε τακτικά με χούμο.

ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΠΟΡΑ

  • Αφού έχουμε προσθέσει την κατάλληλη λίπανση για το έδαφός μας, λειαίνουμε την επιφάνεια του χώματος. Αφήνουμε ένα διάστημα 2-3 ημερών, ώστε  να αφομοιωθούν τα υλικά και κατόπιν κάνουμε τη σπορά

ΣΠΟΡΑ

  • Προμηθευόμαστε το σπόρο από κάποιο φυτώριο.
  • Σπέρνουμε το σπόρο και καλύπτουμε επιφανειακά με χώμα ενώ πιέζουμε ελαφρά με έναν κύλινδρο
  • Ποτίζουμε καλά μέχρι να φυτρώσει. Κόβουμε το νέο γκαζόν όταν φτάσει σε ύψος 10εκ.ή σε ηλικία τουλάχιστον τεσσάρων (4) εβδομάδων από τη σπορά.

Τέλος ακολουθούμε ετήσιο πρόγραμμα λιπάνσεως, ώστε να λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.