ΜΗΛΟΛΟΝΘΗ

Μηλολόνθη ή Ασπροσκούληκο

Melolontha melolontha, M. hippocastani

Τα ασπροσκούληκα, είναι για την ακρίβεια προνύμφες διαφόρων σκαραβαίων (Scarabaeidae), όπως η χρυσόμυγα και η μηλολόνθη. Τρέφονται με ρίζες φυτών, και είναι πιθανό να προκαλέσουν καταστροφές. Συναντώνται στο χώμα από τον Αύγουστο ως τον Απρίλη, ενώ τους υπόλοιπους μήνες μεταμορφώνονται σε ενήλικα έντομα. Όσο ο καιρός κρυώνει, η διατροφική δραστηριότητά τους μειώνεται, καθώς εισχωρούν βαθύτερα στο χώμα για τον χειμώνα.

Το κιτρίνισμα και η σταδιακή νέκρωση ενός φυτού, αποτελεί ένδειξη πιθανής προσβολής από ασπροσκούληκα.

http://cropscience.gr/sites/default/files/pictures/milolonthi1.jpg http://cropscience.gr/sites/default/files/pictures/milolonthi2.jpg

http://cropscience.gr/sites/default/files/pictures/milolonthi3.jpg

Οι προνύμφες φθάνουν μέχρι 65 χιλ. μήκος και έχουν υπόλευκο χρώμα στο πρόσθιο τμήμα, ενώ γκρι-μπλέ στο οπίσθιο. Η κεφαλή, τα τρία ζεύγη ποδιών και ο θώρακας έχουν ανοιχτό καφέ χρώμα. Το σχήμα τους θυμίζει αγκίστρι και φέρουν παχυμένη κοιλία.

Τα ακμαία (σκαθάρια) φθάνουν 30 χιλ. μήκος με κοκκινοκάστανο χρώμα, εκτός από την κεφαλή και τον θώρακα, που είναι μαύρα. Οι κεραίες είναι ελασματοειδείς (καταλήγουν σαν βεντάλια). Το είδος Melolontha hippocastani είναι λίγο μικρότερο από το M. melolontha

και στα έλυτρά του (σκληρές πτέρυγες) φέρει μαύρο περιθώριο. Χαρακτηριστικό είναι το σκούρο τριγωνικό φύμα μεταξύ των ελύτρων.

Η μηλολόνθη ολοκληρώνει μια γενεά κάθε 3-5 χρόνια. Προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά κατά το έτος, που προηγείται της νύμφωσης.

Για την αντιμετώπιση της προσβεβλημένης περιοχής, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαλύματα που περιέχουν βακτήρια ή νηματώδεις που προκαλούν ασθένειες στα ασπροσκούληκα, χωρίς να βλάπτουν ωφέλιμους οργανισμούς και το περιβάλλον. Μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί ψεκασμός με λάδι neem, που δρα σαν εντομοαπωθητικό και αναστέλλει την ανάπτυξη των σκουληκιών και των αυγών τους.

Πρόταση  αντιμετώπισης:

1.  Ριζοπότισμα με σκεύασμα με Νηματώδεις (πληθυσμός 250 εκατ): 2 εφαρμογές μια τον Ιούλιο και μία το Αύγουστο

2.  Ψεκασμός με το σκεύασμα του μύκητα Beauveria bassiana (250 ml):  2 εφαρμογές μέσα στον Ιούλιο.

3. Ψεκασμός με εκχύλισμα σκόρδου (1Kg) : 1 – 2 εφαρμογές μέσα στον Αύγουστο

Βιβλιοθήκη Πληροφοριακoύ Υλικού της εταιρείας Crop Science P.C. :  www.cropscience.gr

Πνευματικά δικαιώματα © 2015 Νατάσα Σιάνου