ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΥ
Απρίλιος 2015 Αναστασία Σιάνου MSc Αγροχημεία και Βιολογικές Καλλιέργειες Τεχνολόγος Γεωπονίας
Γενικά
O κοινός τετράνυχος T. urticae Koch (Acari: Tetranychidae) είναι είδος κοσμοπολίτικο και πολυφάγο. Οι σημαντικότερες ζημιές καταγράφονται στα καλλωπιστικά, ανθοκομικά, ψυχανθή, βιομηχανικά φυτά, φυλλοβόλα, εσπεριδοειδή, αμπέλια, λαχανικά υπαίθρου και θερμοκηπίου, μπανάνες κ.ά., ενώ συναντάται και σε πάρα πολλά αυτοφυή φυτά, διαιωνίζοντας έτσι, την παρουσία του σε κάποιο αγροοικοσύστημα.
Προσβολή
Η ζημιά που προκαλεί στους ξενιστές του, οφείλεται στην απευθείας θρέψη των κινητών σταδίων του (προνύμφες, πρωτο- και δευτερονύμφες, ενήλικα) στο φυτικό ιστό. Τα σοβαρά προσβεβλημένα φυτά παρουσιάζουν καθυστερημένη ανάπτυξη, τα φύλλα και τα άνθη ξηραίνονται, ενώ πολύ σοβαρή θεωρείται, επίσης, η ζημιά που προκαλεί στους καρπούς (π.χ. αγγούρι, λεμόνι). Τα προσβεβλημένα φύλλα των φυτών συρρικνώνονται και πέφτουν πρόωρα, ενώ ολόκληρα φυτά ξηραίνονται, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η ποσότητα και η ποιότητα της παραγωγής.
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση του τετράνυχου θεωρείται δύσκολη, σε όλες τις καλλιέργειες που προσβάλλει. Όμως, οι πιο σοβαρές ζημιές παρατηρούνται στις θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες λαχανικών, στα καλλωπιστικά και ανθοκομικά είδη, ενώ η αντιμετώπισή του σε αυτές είναι εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή.
Η πιο συνήθης μέθοδος αντιμετώπισης που εφαρμόζεται από τους γεωργούς είναι η χημική, όπου γίνεται ευρεία χρήση εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων ουσιών, ενώ στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, γίνεται και χρήση ωφέλιμων οργανισμών (φυσικών εχθρών, μικροοργανισμών κ.ά.). Σε αυτόν τον οδηγό, προτείνονται τα εξής προϊόντα:
Σκευάσματα
- Κίτρινες παγίδες
- Phytoseiulus persimilis
- Θειάφισμα με Azufril
- Aliosan
- Aliosan grow
- Aliosan+pepper
- Garlic vioril
- Θερινός πολτός
- Acarid oil ή Oleatbio
- Pyrozan ή expelex ή Oleatbio expelex
- GC Plus
- Spider Mite
Ιδιοσκευάσματα
- Πράσινο σαπούνι
- Καπνός
Ενισχυτικά φυτών
- Enerfrut
- Rivive
- Bioweed
- Urtica
- Regulator Aptus
Προσοχή!
Η συχνή, αλλά και πολλές φορές αλόγιστη χρήση των φυτοπροστατευτικών ουσιών, οδηγεί, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, στην ανάπτυξη ανθεκτικότητας, οπότε χρειάζεται εναλλαγή φυτοπροστατευτικών προϊόντων (συνήθως μεταξύ τριών)
Recent Comments