ΣΠΟΡΑ ΣΙΤΑΡΟΧΟΡΤΟΥ
Μάρτιος 2015
Αναστασία Σιάνου MSc Αγροχημεία και Βιολογικές Καλλιέργειες Τεχνολόγος Γεωπονίας
Το σιταρόχορτο είναι ένα τρόφιμο που παρασκευάζεται από τις κοτυληδόνες του φυτού σίτου, Triticum aestivum (της οικογένειας Poaceae). Μοιάζει με γρασίδι ενώ διαφοροποιείται από τη βύνη. Το σιταρόχορτο διαφέρει από την βύνη σιταριού στο ότι μπορούμε να το βρούμε τόσο σε αποξηραμένη ή φρέσκια μορφή, ενώ η βύνη σίτου συναντάται μόνο αποξηραμένη. Το σιταρόχορτο έχει επίσης τη δυνατότητα να αναπτυχθεί περισσότερο από ό, τι η βύνη. Παρέχει χλωροφύλλη, αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες, ένζυμα. Επειδή το σιταρόχορτο είναι αρκετά αλκαλικό βοηθά το σώμα σας να εξισορροπήσει τα επίπεδα οξύτητας του.
Το σιταρόχορτο μπορεί να καλλιεργηθεί στο σπίτι, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Μια κοινή μέθοδος για την παραγωγή της βλάστησης σε εσωτερικούς χώρους είναι σε ειδικούς δίσκους με κατάλληλο μίγμα χώματος. Τα φύλλα συλλέγονται όταν εκφύονται τα επόμενα. Προτιμήστε να το κόψετε με ειδικό ψαλίδι ώστε να μην πληγωθεί το φυτό και να επιτρέψετε στα επόμενα φύλλα να αναπτυχθούν σωστά. Κάποιες φορές υπάρχει η δυνατότητα και για τρίτη σοδειά αλλά τα φύλλα θα είναι πιο σκληρά και πιθανόν να υπολείπεται σε ζάχαρα.
Όπως όλες οι υπερτροφές (superfoods) έτσι και για το σιταρόχορτο οι έρευνες είναι σε πρώϊμο στάδιο, ακόμα και έτσι όμως θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά φάρμακα της φύσης.
Recent Comments